2012. január 16., hétfő

Váci út felelj neki...

Minden városban van Váci utca, Rózsadomb, Duna-korzó, illetve "olyanminta". Észrevettétek? Itt a Váci utca a Thamel névre hallgat.
Ha sétálgatni akarsz meg vásárolgatni, és néha még a magyar focit is felemlegetik. Ezek szerint régen voltak meccsen a Bozsik Stadionban. Bár itt szálltunk meg, de csak azért mert ez van a város közepén. Itt biztos drága lehet nyitni egy helyet -ne feledd, Váci utca- de minket nem varázsol el. Sem a tömeg, sem a "csábító" kirakatok, sem a replika portékák. És még az áruk sem, bár azért ne vásárold magad otthon ideutazás előtt a Decathlonban halálra. Persze itt ócsóbb.

A Duna-korzóra kár időt pazarolnod, itt nincs Duna. Ami folyik az vékony és koszos. Ne tervezz szerelmes lődörgést a partjára.

Amit a belvárostól erre és arra esik, az a Swayambhu (Rózsadomb)
http://en.wikipedia.org/wiki/Swayambhunath
és a Boudnath (Hősök tere?)
http://en.wikipedia.org/wiki/Boudhanath
Ez már az! Két sztúpa, ami más, hasonlókkal nem összehasonlítható. És íme, látszik hogy a világon mindenki olvassa a Wikipediát, mert csak jönnek és jönnek. A Bodnath-hoz leginkább a tibetiek, a másikhoz meg mindenki. Mi az első két napunkat ennek a két helynek szenteltük. Nem mintha többet nem látogatnánk meg, de ide siettünk.

Meg másik két -számunkra fontos- helyre is, amiből az egyiket csak azért nem kerestük fel tegnap és ma, mert Sherab Gyaltsen Rinpocse éppen Szingapúrban van kórházban. Onnan üdvözöl mindenkit (persze ez csak picit igaz), viszont az teljesen igaz, hogy nélküle a kolostora még ráér.

A másik hely, ami közel van a Rózsadombhoz, Csecsu Rinpocséé. És az is marad, annak ellenére, hogy a testét a legfelső emeleten lévő vadzsra szobában őrzik, egy embernyi méretű sztúpába mumifikálva.
Ez nyugodt hely. Nagyon is. Vigyázat, még megnyugszik a tudatunk! Akkor meg előjönnek az abba belerámolt dolgok. Talán rémisztő lesz? Vagy örömteli? Vagy néha ilyen, máskor meg olyan? Pár nap és a végére járunk. Ez a meditáció... (is)

És végül pár kép minden jógik királyáról, a nagy Macziról. (Maczipa)
    
Maczi észlel. (Swayambhu)

Maczi felismerte a helyet, de nem szólt. (Kathmandu)

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Nem tudom el jutott e hozzátok az info, hogy a Csecsu Rinpocse kolostorának van egy elég új vendégháza ( a kolostorral rézsút szemben ) kb 3 éve adták át, mi mindig ott szoktunk megszállni, mert kiváló szállás jó áron..
    Lama Zopa a managere a Csecsu Rinpocse kolostorából..
    Best wishes!
    Zita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zita!
      Köszönjük az infót!
      Igen, ez nagyon klassz hely, és holnap költözünk át. Én nem ismertem, de mikor megláttuk, leesett a képünk. Wooww! Tiszta, rendes, kedves, kényelmes, szép és ráadásul jó áron. Ja, és veszettül jó helyen...
      Kösz.

      Törlés